mandag den 22. december 2008

Nyhedsbrev nr. 17 - december 2008

Så blev det jul igen

November og december er travle måneder for Tranen, selvom noget af arbejdet foregår hen over året. F.eks. at tjekke hver eneste pære i lyskæderne i Slotsgaden. De er små. Og der er rigtig mange af dem!
De skal også hænges op. Og det blev i år på en kold novemberdag lørdagen før den første søndag i advent. Det var (indtil nu) årets koldeste dag.


God planlægning og pakning betød, at kæderne i år kunne hænges op på én dag. (Tak til Ejnar Skriver A/S for lån af lift) Det gav kolde fingre, og det gør det sikkert også, når kæderne tages ned igen mellem jul og nytår.
I år havde Tranens bestyrelse besluttet at gabe over mere end sædvanlig. Den 30. november var der arrangeret både en eftermiddag for børnene og julebanko for de voksne om aftenen - det sidste i samarbejde med Møgeltønderhus.
Ingen forestiller sig rigtigt, hvor meget logistik den slags kræver. F.eks. skulle der til tombolaen på Vesterkro skaffes 100 gaver, som vi skulle ud at bede om, pakke, nummerere osv. Desuden skulle der skaffes mange sponsorgevinster til bankospillet.


Der var næsten lige så mange slikposer at holde styr på. I år var den del ved at gå i hårdknude, for vi fik faktisk solgte flere, end vi til en start havde pakket. Men ingen gik forhåbentlig skuffet i seng.
Tak til Spar, Vesterkro og KS Satellit-TV for praktisk bistand og tak til de mange sponsorer i både Tønder og Møgeltønder, der valgte at støtte Tranen og Møgeltønderhus.
De to arrangementer var velbesøgte. Vi var især spændt på det fælles bankoarrangement i Møgeltønderhus, fordi det var nyt for bestyrelsen. Men vi har indtryk af, at vi slap godt fra vores debut.


Foran Vesterkro var der lidt færre børn end sidste år. De fik til gengæld hilst på en glad julemand og hans fire nissepiger, ligesom mange så den flotte gamle brandbil for første gang. Den er virkelig i særklasse.
Ingen af de to arrangementer kunne gennemføres uden de frivillige hænder, der løftede og bar i flok. Mange er "usynlige", men de er i høj grad med til at gøre Møgeltønder til en dejlig by at bo i. Tak for hjælpen.
Tranen går ud af året med to trist nyheder: Danske Fond gav os ikke penge til at lave en film om byens gamle huse. Vi var heller ikke blandt de heldige, som Trygfonden bevilgede en hjertestarter. Men bestyrelsen kan gøre et nyt forsøg til næste år. For der er andre steder, vi kan søge penge til den slags projekter.
Det var årets sidste nyhedsbrev. Vi vender tilbage i starten af 2009, hvor vi i samarbejde med Møgeltønderhus har et par gode foredrag på bedding.
God jul og godt nytår til alle.

onsdag den 1. oktober 2008

Nyhedbrev nr. 16 - oktober 2008

To julearrangementer og en efterlysning!
Vi gør klar til at fejre julen. Helt præcist den 30. november.
Men først en opdatering siden sidste nyhedsbrev:

Pænt bidrag til foreningens kasse
Vi har nu fået gjort regnestykket op efter de mange aktiviteter, som MUIF, Møgeltønderhus og Borgerforeningen gennemførte i forbindelse med prins Joachim og prinsesse Maries bryllup. Det gav et pænt overskud. Faktisk blev hver forening lidt over 10.000 kr. rigere.
Tranen siger tak til alle for det store indsats.
Vi har mange ting at bruge pengene på. Blandt de dyrere ønsker er en ungdomsklub. Det er et gammelt ønske, vi forsøger at vække til live. Vi snakker med kommunen, fordi der både er brug for penge til etableringen og driften. Og den snak er ikke færdig endnu.

Lidt nyt om hjertestarteren - og brandstationen
Som tidligere nævnt har vi søgt Trygfonden om en hjertestarter og førstehjælpskurser. Vi venter stadig på svar. I forbindelse med ansøgningen har vi haft flere diskussioner med kommunen, fordi vi gerne vil sætte hjertestarteren op på den gamle brandstation. Det har de efter nogen snak frem og tilbage givet os lov til. De vil endda hjælpe os med opsætningen.
Men det er muligvis en stakket frist, for kommunens tekniske forvaltning regner på, om bygningen skal rives ned. Den er for dyr at vedligeholde. Får vi bevilget hjertestarteren, kan vi derfor blive nødt til at overveje placeringen endnu engang.

Måske en film om Møgeltønders gamle huse
Danske Bank har en fond, som bl.a. støtter lokal kultur. Den har vi søgt om penge for at kunne producere en film om nogle af byens gamle huse. Vi har også kontakt til et produktionsselskab og en fotograf, der er specielt interesseret i gammelt håndværk. De vil gerne donere noget af deres arbejdskraft til projektet. Derfor har vi kunnet lægge et budget, der gør det muligt overhovedet at tænke på at lave en sådan film.
Holger Sönnichsen har sagt ja til at hjælpe os. Får vi bevilget pengene, vil vi nedsætte en arbejdsgruppe, der med ham som byggeteknisk rådgiver skal gennemføre projektet.
Filmen vil vi bl.a. bruge over for turister. Er det teknisk muligt, vil noget af filmen kunne ligge på hjemmesiden. Og hele filmen vil turistforeningen og lokale forretninger kunne sælge som DVD.
Vi får svar fra Danske Bank i løbet af november.

Juletræsfest for børnene
den 30. november kl. 15.00


Igen i år arrangerer vi juletam-tam for børnene. Vi får besøg af julemanden og hans julepiger. Der bliver tombola. Og hvis alt arter sig, åbner Vesterkro sine døre, så der bliver mulighed for at købe kaffe, øl, sodavand, æbleskiver osv.
Ligesom tidligere kan du på forhånd sikre dine børn en slikpose ved at købe en billet hos vores lokale Spar købmand. Men det får du alt sammen mere besked om senere. Både her på hjemmesiden, i Spar osv.

Julebingo for de voksne
den 30. november kl. 19.00



I gamle dage arrangerede Handels- og Håndværkerforeningen bingo. Den tradition vil vi føre videre. Derfor bliver der julebingo den 30. november om aftenen. Vi afholder det i samarbejde med Møgeltønderhus - der også lægger lokaler til. Dørene åbnes kl. 17.30, men vi begynder først at spille ved 19-tiden.
Der spilles 18 serier, og en spilleplade koster kun 1o kr. Præmierne er ænder, kyllinger og andet godt. Og bliver du sulten eller tørstig undervejs, sælger vi øl og vand, pølser og brød, kaffe og kage.
Arrangementet vil blive annonceret i Ugeavisen, så vi regner med mange deltagere. Og dem der kommer først til mølle, får først .... en plads ved bordene!

Møgeltønder Brunch næste år
Årets Møgeltønder Brunch måtte vi som bekendt aflyse. I den sidste udgave af vores nyhedsbrev spurgte vi, om 1. juni er et bedre tidspunkt at arrangere Møgeltønder Brunch på næste år. Vi har ikke fået nogen svar. Derfor er vi naturligvis i tvivl.
Vi har dog besluttet, at vi vil forsøge at arrangere det i samarbejde med Vesterkro til næste år.

Skribenter efterlyses
Arbejdet med vores hjemmeside er teknisk set færdigt. Men vi mangler at fylde ord på!
Vi har fundet nogle redaktører, men projektet kræver flere hoveder, hvis hjemmesiden hele tiden skal være interessant.
Kunne du tænke dig at skrive om store og små nyheder fra Møgeltønder, hører vi meget gerne fra dig. Det kan også være, du er inde i et emne, som vil have interesse for bl.a. herboende og turister. Eller du er med i en lokal klub, hvor der sker noget interessant.
Du behøver ikke have den store erfaring som skribent. Vi har sørget for, at alle kan få et lille intensivt skrivekursus. Det er sponsoreret af www.monida.dk
Send dit navn og din adresse til borgerforeningen@gmail.com - evt. med et par ord om dig selv. Vi kontakter alle interesserede i løbet af november måned.


onsdag den 6. august 2008

Nyhedsbrev nr. 15 - august 2008

Ingen Møgeltønder Brunch!

Desværre har opbakningen til årets brunch været så beskeden, at vi ser os nødsaget til at aflyse den. Sidste tilmelding var i dag inden frokost, og med kun 11 billetter solgt fire dage før arrangementet ville det blive et kedeligt arrangement for gæsterne - og dyrt for Borgerforeningen.
De 11, der har købt billet, kan få deres penge refunderet hos Sparkøbmanden. De skal blot aflevere deres billetter.
Aflysningen er vi kede af, for det koster altid tid at arrangere en sådan fest - og aflyse den. Sidste år var vi over 100 mennesker til brunch, og på den seneste generalforsamling var der enstemmig tilslutning til at gøre det til en tradition. Derfor undrer den manglende tilmelding os lidt.

Hvorfor den svigtende interesse?
Vores håb har været at gøre Møgeltønder brunch til en fast begivenhed den 1. søndag i juni. Det kunne ikke lade sig gøre i år på grund af mange medlemmers arbejde i forbindelse med Joachims bryllup. Derfor var vi nødt til at flytte datoen.
Mens brunch'en sidste år blev afholdt på Vesterkro, ville vi i år afprøve vores lokale forsamlingshus, Møgeltønderhus - hvilket mange deltagere på den sidste generalforsamling plæderede for.
Men i princippet vil et sådant arrangement sikkert godt kunne afholdes på Schackenborg Vesterkro, hvis der er mere stemning for dét. Det vil gøre arbejdet betydeligt nemmere for bestyrelsen, men omvendt også koste noget mere.
I forvejen har vi sat prisen op med 8 kr. pr. person. Den ville få yderligere en nøk opad, stadig uden at foreningen tjener penge på det. Hvis et bruncharrangement skal løbe rundt, skal der være ca. 100 betalende deltagere!
Vi har skaffet sponsorer til at trykke plakater, levere kaffe og give kontante bidrag til musikken, hvilket vi takker for. (Pengene vil blive ført tilbage til sponsorerne.)
Vi har i år sparet på annoncekronerne, når det gælder om at markedsføre Møgeltønder brunch, men ud over plakater rundt om i byen og hos Sparkøbmandan har Ugeavisen bragt en redaktionel omtale af arrangementet.
Alligevel må vi konstatere, at vi et eller andet sted ikke har gjort vores arbejde godt nok.
Borgerforeningen afholder kun to fester om året: Sommerbrunch og julearrangementet for børnene. Og den sidste mener vi, der er stor tilslutning til - selv om der var færre deltagere med sidste jul.
På den baggrund vil vi gerne vide, om vi skulle have gjort noget anderledes i forbindelse med Møgeltønder brunch. Vi vil gerne gøre det bedre næste gang. Hvis der overhovdet skal være en næste gang.

Hvad er din mening?
Hvis der ikke er stemning for et årligt bruncharrangement, er der ingen grund til, at bestyrelsen og andre frivillige bruger tid på det. Derfor vi vil indtrængende bede om, at så mange medlemmer som muligt giver deres mening til kende på spørgsmål som disse:
Skal Borgerforeningen overhovedet arrangere en Møgeltønder brunch? Er 1. søndag i juni et godt tidspunkt? Hvor skal det i bekræftende fald foregå? Føler du dig godt nok orienteret?
Send dit synspunkt som en e-mail til moegeltoender@gmail.com. Uanset om du synes, en brunch er en god eller en dårlig ide.
Du har også mulighed for at få offentliggjort et indlæg her på vores hjemmeside. Det kan enten sendes til samme mailadresse - moegeltoender@gmail.com - eller ved at trykke på ordet "kommentar" i bunden af dette nyhedsbrev.

mandag den 4. august 2008

Nyhedsbrev nr.14 - september 2008

Hjertestarter til Møgeltønder?

Bestyrelsen har undersøgt mulighederne for at få en hjertestarter "udstationeret" permanent i Møgeltønder. Den er dyr at købe, men der er mulighed for at søge Trygfonden. De uddeler et større antal hjertestartere hvert år. Og sørger for uddannelse af de borgere, der skal bruge dem.
Da vi i Møgeltønder får længere og længere til akutsygehuse, synes vi det er rimeligt, at vi forsøger at sikre os så godt som muligt.
Hvis du vil se, hvor i Danmark der p.t. hænger hjertestartere, kan du klikke her:
http://www.hjertestarter.dk/Find%20Hjertestarter.aspx
Som det fremgår af det kort, er vores område af Danmark meget dårligt dækket. Nærmeste hjertestartere er i Løgumkloster. De har to.
En hjertestarter skal være hurtig at komme til, og efter at have talt med Trygfonden ser det ud til, at vi ville have gode muligheder for at få en, hvis vi søger.
Hjertestartere hænger normalt steder, der har åbent 24 timer i døgnet. F.eks. plejehjem. Man skal jo kunne komme til starteren på alle tidspunkter af døgnet. Men Møgeltønder har ingen offentlige institutioner, der har åbent 24 timer i døgnet. Desuden må hjertestarteren ikke blive våd eller få frost. Eller sidde et udsat sted, hvor risikoen for, at den bliver stjålet eller vandaliseret, er for stor.
Så hvad gør vi?

Hvad er dit forslag?
Trygfonden vil nok overveje at give os en hjertestarter, selv om den kommer til at hænge helt eller delvist udendørs - forudsat at den opbevares frostfrit og tyverisikret. Det skal altså være i et specielt skab, der er centralt placeret i Møgeltønder. Der findes ikke umiddelbart færdige skabe af den slags, så det må vi selv bekoste. Og det skulle kun være dem, der kan betjene hjertestarteren, som fik nøgle til skabet.
Men er det den bedste løsning? Har du forslag eller bedre ideer, hører vi gerne fra dig.
Vi skal indsende en ansøgning til Trygfonden senest 1. september, så vi har brug for gode forslag eller tilkendegivelser hurtigst muligt.
Send dem til moegeltoender@gmail.com.

PS
Sidste frist for billetsalget til Møgeltønder Brunch søndag den 10. august er onsdag formiddag. Billetterne kan købes hos Sparkøbmanden på Møllevej. Hvis der er for få tilmeldinger, vil arrangementet blive aflyst. Alle, der har købt billet, vil naturligvis få deres penge tilbage.

tirsdag den 15. juli 2008

Nyhedsbrev nr. 13 - juli 2008


Brunch og meget andet godt

Så er sommerens Møgeltønder Brunch den 10. august endelig lagt i faste rammer.
Vi starter i Møgeltønderhus kl. 10.30 - lige efter kirketid - og bliver ved, så længe der er stemning for det. Musikken leveres af garvede jazzmusikere, og vi serverer et stort morgenbord med sprøde vafler. Der vil også blive mulighed for at købe øl og små skarpe.
Udgifterne til et sådant arrangement er steget, men vi får sponsorstøtte af to lokale virksomheder, Iversen Construction og Nielsen Byg Aps. Derfor kan vi få økonomien til at balancere med en voksenpris på 58 kr. og en børnepris på 29 kr. Børn under 6 år har gratis adgang, og kun i selskab med voksne.
Billetterne kan købes hos Sparkøbmanden på Møllevej.
Vi gør opmærksom på, at Møgeltønderhus kun må lukke ca. 125 ind. Mere tillader brandvæsnet ikke. Og billetterne bliver solgt efter princippet: Først til mølle......

Økonomisk succes med vores bryllupsarrangementer
MUIF, Møgeltønderhus og Borgerforeningen gik sammen om en række arrangementer i forbindelse med Prins Joachims bryllup. Takket være talrige frivillige og kompetente hænder kunne Møgeltønderhus byde besøgende på et af de største sønderjyske kaffeborde i mange år.


Tryk på pilen, hvis du vil se kagebordet

Der var nok over 40 kager at vælge imellem. Langt flere end vi havde regnet med. Alle kagerne var udstyret med et lille skilt, hvor man kunne se "bagerens" og kagens navn.
Der blev også solgt ristede sønderjyske pølser samt øl og vand.
Endelig havde en række landmænd og husejere stillet noget af deres jord til rådighed, så vi kunne etablere midlertidige parkeringspladser i forbindelse med det store rykind.
Uden de mange frivillige hænder kunne alt det ikke have ladet sig gøre. Så Borgerforeningen, MUIF og Møgeltønderhus vil gerne sige tak til alle, der på den ene eller den anden måde gav en hånd med.
Regnskabet er ikke færdigt, men vi regner med et overskud på over 15.000 kr, som skal deles mellem de tre foreninger.

TV2 svigtede os
Flere lokale borgere hjalp de to danske TV stationer med at finde relevante lokale historier til deres omfattende programflade den 24. maj. Og der blev indgået konkrete aftaler med TV2.
De ville bl.a. gerne sende live fra et stort kagebord på Møgeltønderhus, hvor der var sørget for en kvalificeret ekspert, som kunne fortælle om den sønderjyske kagetradition. En del af historien var, at samlige kager - og der var som sagt mere end 40 forskellige - blev bagt af lokale borgere. TV2 ville desuden gerne vise, hvordan en moderne familie lever i et fredet renoveret hus i Slotsgaden. Her var der efter aftale også sørget for, at to lokale kniplere, som både kunne vise deres færdigheder og fortælle om den sønderjyske kniplekunst.
Der var aftaler om flere arrangementer, bl.a. en byvandring. Møgeltønder er som bekendt en af de ældste byer i Danmark med mange fredede huse og eksempler på en bygningteknik, der er unik. Desuden har byen en række fine arkitektoniske eksempler på huse fra 20'erne, bygget efter principperne i "Bedre Byggeskik". De er fra dengang, danske arkitekter sagde: Ud med Italien, ind med Møgeltønder. Bedre Byggeskik er i øvrigt ved at blive genopdaget af mange arkitekter herhjemme.
Der var i det hele taget foreslået en lang række ting, som var mere interessant fjernsyn end meget af det, TV2 diskede op med. Men TV2's folk valgte selv. Og på dagen valgte de helt at negligere aftalerne.

Uden at meddele de lokale parter noget som helst, arrangerede TV2 f.eks. sit eget sønderjyske kagebord i studiet og fik en museumsinspektør fra østkysten til at fortælle om traditionen. TV2 sendte både en lydmand og en kameramand til det lokale kagebord. Men de blev kaldt tilbage i det øjeblik, de skulle til at sende. Uden at vi fik nogen forklaring.

Arrangementet i det fredede hus på Slotsgaden blev heller ikke til noget. Husets beboere ventede længe. Og altså forgæves.
Byens gave til brudeparret - en blomsterranke over porten ind til slottet, arrangeret og betalt af bl.a. Borgerforeningen - skulle efter aftale med tv-folkene sættes op på et bestemt tidspunkt. Men de kunne ikke få deres timing til at passe. Det blev kun til nogle få sekunders billeder, da transmissionen sluttede og rulleteksterne gik over skærmen.
Ranken var fremstillet af "Klerken"s indehaver, der havde stillet sin arbejdskraft gratis til rådighed. Men den slags detaljer var Jes Dorph-Pedersen ikke briefet på. Han var faktisk blevet direkte misinformeret. Han bekendtgjorde nemlig, at "ranken er en gave fra Tønder Kommune."
Geografi er heller ikke i høj kurs hos TV2. Jes Dorf-Pedersen kalde i starten Ecco-centret for Eko-centret! TV-værterne mente på et tidspunkt også, det lå omkring 35 km kilometer fra Møgeltønder. Havde de kigger over mod Tønder, da de stod i det to etagers høje telt overfor Møgeltønder kirke, ville de faktisk kunne have set Ecco centret!
Mest tragisk er det måske, at transmissionen gjorde lidt nar af sønderjyderne på grund af de mange flag. Som det vist blev udtrykt undervejs: "De vil gerne lufte deres nationalisme."
Det er mangel på historisk indsigt, når værterne ikke knytter en kommentar til sådan en udtalelse. Sønderjylland er den eneste del af Danmark, som har tilhørt en anden nation gennem en årrække. Og i en tid, hvor tv-stationerne ellers svælger i nationalisme andre steder, f.eks. i forbindelse med Kosovos selvstændighed, kunne man godt have knyttet en relevant kommentar til de mange danske flag hernede.

Ingen hjælp næste gang
Bestyrelsen har talt med mange, som mener, at TV2 sendte en gang pop-tv fra Møgeltønder. Når der er så meget at fortælle om denne specielle del af Danmark, kan man undre sig over, at tv-stationerne fik fortalt så lidt. TV2's værter valgte i stedet at bruge tid på at fortælle, hvilke vognmænd der ejede de busser, bryllupsgæsterne blev transporteret i!
Hvis TV2 i fremtiden skal sende fra Møgeltønder - og det skal de jo nok, hvis vi en dag skal have døbt en lille prins eller prinsesse lokalt - skal de ikke regne med at få lige så meget hjælp af Møgeltønder borgere, som de gjorde op til den 24. maj.

onsdag den 2. juli 2008

Nyhedsbrev nr. 12 - juli 2008

Masser af lokale aktiviteter
i den kommende tid

Selv om brylluppet er overstået, sker der stadig meget i og omkring byen. Og vores kirke er midtpunktet for flere af aktiviteterne.

Barokmusik og en lokal billedrejse
Møgeltønder Kirke har åbnet sine døre til en barokfestival.
Lørdag den 5. juli spiller Kristian Olesen fra Roskilde Domkirke barokværker på kirkens gamle orgel og lørdag den 19. juli er det Timothy Hurd fra Wellington War Memorial.
Menighedsrådet inviterer desuden til et kulturhistorisk foredrag, hvor H.E.Sørensen, Skærbæk, tager os med på en billedrejse i området omkring Møgeltønder. Det er en rejse, der tager os med rundt til en række af de kulturværdier, der ligger lige uden for vores dør.
Det sker torsdag den 8. juli kl. 19.00.
Der er gratis adgang til alle arrangementerne i kirken.

Jazzbrunch på Møgeltønderhus
Sæt kryds i kalenderen søndag den 10. august. Den dag arrangerer Borgerforeningen Tranen Jazzbrunch på Møgeltønderhus - med levende musik, lidt god mad og sprøde vafler.
Vi har fået to sponsorer til arrangementet: Iversen Construction og Nielsen Byg Aps. Det er vi meget taknemmelige for.
Foreningens udgifter bliver lidt større end sidste år. Men med de to sponsorer regner vi med at kunne holde billetprisen på et fornuftigt niveau.
Du kan læse mere om dette arrangement på denne side i begyndelsen af næste uge.

Bedre Byggeskik
Møgeltønder rummer faktisk flere huse, som på nationalt plan har dannet skole. Den "skole" kan man lige nu stifte bekendtskab med på Museum Sønderjylland Skærbæk.
Udstillingen hedder Bedre Byggeskik. Og det skal tages helt bogstaveligt.
Omkring 1905 begyndte danske arkitekter at søge efter nye principper, der kunne skabe en særlig dansk bygningskultur. Boligerne skulle være enkle, smukke, praktiske og tidssvarende. Det mål forfulgte man ved i 1915 af danne foreningen Bedre Byggeskik. Den skulle hjælpe arkitekter og bygherrer med at forfølge dette mål.

Et af de første huse i den udvikling blev bygget i Møgeltønder, helt præcist Møllevej 2, hvor vores kurvemager i dag har til huse. I starten af Sønderbyvej ligger der også en række eksempler på huse, der er bygget efter principperne i Bedre Byggeskik. De kaldes "Vesterraad" og er tegnet af godsinspektør Hans Christian Davidsen imellem 1910 og 1932.
Der er en stigende interesse for principperne i Bedre Byggeskik.
Så selv om Møgeltønders historie strækker sig langt tilbage i tiden, har den altså også noget at sige nutidens arkitekter.


fredag den 23. maj 2008

Nyhedsbrev nr. 11 - maj 2008


Velkommen til det store kagebord

Alle medierne har i ugens løb skrevet om det store sønderjyske kagebord i Møgeltønder. Og det er ganske vist. Det kan du overbevise dig selv om, hvis du lægger vejen forbi Møgeltønderhus fra kl. 13.
Det er Borgerforeningen, der sammen med MUIF og Møgeltønderhus har stablet dette arrangement på benene. Men det ville aldrig være blevet til noget uden de mange "bagere" rundt om i byen, der de seneste dage har tryllet.
Vi siger tusinde tak for deres indsats.
Det er ikke kun er gæsterne, der får en positiv oplevelser. Det gør MUIF, Møgeltønderhus og Borgerforeningen forhåbentlig også. For overskuddet fra salget går i deres pengekasser.
En god lagkage kan altså ende med at blive forvandlet til f.eks. en ny fodbold!
Prisen for kaffe og kager er 75 kr. pr. næse. Men så kan man også spise, til man skammer sig.
Ingen behøver at spise sig mætte i søde sager. I teltet udenfor Møgeltønderhus kan man både få slukket tørsten og stillet den værste sult.
Antenne-Kim har desuden sørget for, at vi både indenfor og udenfor kan følge dagens begiverheder på en storskærm.
Det er altså ikke kun på Schackenborg slot, der bliver festet. Vi kan også. Kom og vær med.




tirsdag den 20. maj 2008

Nyhedsbrev nr. 10 - maj 2008

Store dele af Møgeltønder lukket
for trafik den 24. maj


En del af Møgeltønder lukkes for trafik den 24. maj.
Det sker af sikkerhedsmæssige grunde - fra kl. 6 om morgenen til ca. kl. 20 om aftenen.
Der er mange spekulationer om antallet af besøgende, men bl.a. tv-folkene siger, at de ikke vil blive overrasket, hvis der kommer op mod 20-25.000 mennesker.
I en lille by som vores er det virkelig mange mennesker. Så måske skal vi håbe på lidt færre besøgende. Politiet vil under alle omstændigheder være markant til stede den dag af hensyn til sikkerheden.
Vi har fået dette kort fra kommunen, som løfter sløret for, hvordan trafiksituationen vil se ud på lørdag.

Før curseren hen over billedet og klik, hvis du vil have kortet i stor størrelse.

Schackenborgvej bliver lukket helt ude ved Omfartsvejen, Møllevej ved Gåsingagervej og Højervej ved Strengvej. Det meste af Sønderbyen bliver lukket.
Beboerne på Slotsgaden og i Sønderbyen må altså parkere deres bil uden for det afspærrede område, hvis de vil ud at køre den dag.
Som det ses på kortet, har Borgerforeningen fået lov til at indrette nogle parkeringspladser tre steder i byen, så de mange gæster ikke skaber fuldkommen trafikkaos i hele byen. Vi gør opmærksom på, at det vil koste penge at parkere de steder den dag.
Forhåbentlig kommer ikke alle, der ønsker at være tæt på begivenhederne, i bil. Der gøres meget for at holde trafikken inde i Tønder ( forhåbentlig også til glæde for Tønders forretningsliv). Der afgår således hele dagen shuttlebusser mellem Tønder og Møgeltønder. I Møgeltønder får de holdeplads ved skolen på Møllevej.

Travlhed i byen
Prins Joachim og Marie Cavalliers bryllup på lørdag har allerede sat sine spor i byen.
I Sønderbyen har entreprenøren lagt det sidste slidlag på asfalten. Og dermed har kommunen overtaget det endelige ansvar for de pågældende veje. I Borgerforeningen håber vi, det kan være med til at dæmpe nogle af de støjplager, mange beboere i gamle huse i bydelen oplever. (Kommunen gemmenfører dog stadig en analyse af trafikken i Sønderbyen i løbet af sommeren.)


Gadelamperne, Slotskroen og træværket på mange huse i Slotsgaden er blevet malet. Ja, selv broen ind til slottet er blevet malet hvid. Kommunen har fundet nogle flere af Slotsgadens "gamle" lamper på sit lager og sat dem op på Æ Stjern. Og det gamle monogram på lågerne ind til slottet er skiftet ud med det nye, som Prins Joachim har tegnet.

Kommunens bestræbelser på at bruge begivenheden til at få sat Tønder på verdenskortet ser ud til at lykkes. Det kan ses af alle de udsendelser om Møgeltønder og brylluppet, der allerede ruller over tv-skærmen. Og der kommer mere. TV er godt i gang med at bygge studier og kamerapladser flere steder omkring kirken og Slotsgaden.

Marken bag præstegården er således ikke til at genkende!

Brev fra borgmesteren
Borgerforeningen har håndbåret et brev fra borgmester Vagn Therkel Pedersen til alle beboere, der bliver ramt af trafikstoppet den 24. maj. Han appellerer til deres forståelse for, at brylluppet på denne måde påvirker forholdene for alle i Slotsgade og Sønderbyen.
Han gør samtidig opmærksom på det store presseopbud, der vil være den dag. Han skriver, at enkelte pressefolk måske kan være anmassende og pågående, men beder om, at vi alle tager det med overbærenhed. Lidt forståelse og imødekommenhed vil uden tvivl smitte af på det, de skriver. Og positiv omtale har hele kommunen gavn af.
Vi vender tilbage med flere nyheder fredag, for Borgerforeningen. MUIF og Møgeltønderhus samarbejder om et par arrangementer den dag.

tirsdag den 13. maj 2008

Nyhedsbrev nr. 9 - maj 2008

Den gode historie
begynder i Møgeltønder


I forbindelse med turistfremstødet Den Gode Historie arrangerer Museum Sønderjylland i Tønder fire kulturhistoriske vandringer i Møgeltønder.


Foto: Marlene Thyssen

Vandringerne, der har fået titlen Møgeltønder - bondeby, kirkeby, slotsby og stationsby, finder sted på følgende tidspunkter:

Onsdag den 14. maj 2008 - kl. 14 - 16.30


Onsdag den 18. juni 2008 - kl. 14 - 16.30

Onsdag den 20. august 2008 - kl. 14 - 16.30


Onsdag den 10. september 2008 - kl. 14 - 16.30

Mødestedet er landsbyfortet midt i Sønderbyen. Turen går igennem alle de fire "byer", som Møgeltønder består af. Man skal tilmelde sig først. Og en tur gennemføres kun, hvis der er mindst 8 tilmeldte.
Undervejs gøres der holdt og bydes på små madder med pølse og ost fra marsken - naturligvis serveret på Schackenborg rugbrød og ledsaget af et glas af slottes egesnaps.
Turene foregår på dansk, og hvis du vil med, skal du tilmelde dig hos turistkontoret i Tønder på 74 72 12 20 senest onsdag morgen, den dag vandringen foregår.
Turene ledes på skift af museumsinspektørerne Elsemarie Dam-Jensen og Inger Lauridsen. Prisen er 100 kr. pr. deltager.

PS:
Flere har klaget over tidspunktet for vandringerne. Borgerforeningen står ikke bag dette arrangement og har derfor heller ingen indflydelse på tidspunkterne.

tirsdag den 22. april 2008

Nyhedsbrev nr. 8 - april 2008

MUIF har fået en hjemmeside!
Og Tranen udskriver konkurrence om nye medlemmer

Så er byens idrætsforening gået i luften med en hjemmeside. Her kan medlemmer og andre interesserede følge klubbens aktiviteter - både inden for badminton, fodbold, gymnastik, håndbold og svømning.
Du vil hen ad vejen også kunne finde relevante telefonnumre, f.eks. til trænere, kampfordelere og bestyrelsesmedlemmer.
MUIF's hjemmeside finder du her: www.muif.blogspot.com

Fortæl om Tranens hjemmeside og vind en kunstbog
For at kunne udrette mere skal Borgerforeningen Tranen have flere medlemmer. Og de bedste ambassadører må være alle dem, der er medlemmer nu.
Derfor udskriver vi en konkurrence blandt alle nuværende medlemmer om at hverve nye medlemmer.
Hvis du kan skaffe os et nyt medlem, deltager du i konkurrencen om en af de 4 kunstbøger, som en sponsor har stillet til rådighed.
Alt hvad du skal gøre, er at sende en mail til moegeltoender@gmail.com med dit navn og din adresse samt navnet og adressen (helst også e-mailadressen) på den person, der gerne vil melde sig ind i Tranen.
Så kan du blive en af de heldige, der vinder denne bog:

Bogen, der er 42 x 32 cm stor, indbundet og på 96 sider, indeholder fotografiske portrætter af 44 danske kunstnere, der alle er kendt for at male portrætter. Det er fotografen, Piotr Topperzer, der har taget billederne. De var udstillet på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot fra september 2003 til januar 2004. Bogladeprisen er 445 kr. ( Du kan læse mere om fotografen og bogen her: http://monida.dk/index.php?id=134 )

Sidste frist for at deltage er 1. august.
Kun borgere, der dags dato er medlemmer af Borgerforeningen Tranen, kan deltage. De 4 vindere finder vi ved en lodtrækning blandt deltagerne.

Vi skal snart til bryllup
I den kommende måned bliver der meget nyt at læse her på vores hjemmeside. F.eks. om Joakim og Maries bryllup i Møgeltønder Kirke. Politiet regner med op til 10.000 besøgende den dag - hvis vejret ellers holder tørt. Både DR og TV2 vil sende hernede fra live. Uanset vejret!
Borgerforeningen giver en hjælpende hånd den dag. Sammen med MUIF og Møgeltønderhus planlægger vi at arrangere et sønderjysk kaffebord, så tilskuerne kan købe noget at drikke og smage på sønderjyske specialiteter. Endelig har vi i fællesskab sørget for et par store midlertidige parkeringspladser til pressen og tilskuerne. De tre foreninger - og dermed byen - kan tjene lidt penge på de aktiviteter og samtidig vise Møgeltønder fra sin bedste side.
En del har allerede lovet at give en hånd med den dag. Men vi får brug for mange frivillige. Du kan allerede nu sende en mail til moegeltoender@gmail.com, hvis du vil hjælpe byen nogle timer den dag. Fortæl dine naboer og andre lokale om projektet. Der er brug for deres støtte.

Mange aktiviteter i løbet af året
Den portal på nettet, som Handels- og Håndværkerforeningen tog initiativ til sidste år, bliver en realitet i løbet af sommeren. (Første fase bliver forhåbentlig tilgængelig inden brylluppet den 24. maj.) Hvis nogle erhvervsdrivende ønsker at være blandt de første, der får deres forretning på byens net, kan de kontakte Visti Kristensen på visti@vktd.
Endelig har vi planer om en del arrangementer, f.eks. en gentagelse af Møgeltønder Brunch. Vi tager også hul på en foredragsrække, bl.a. om at sikre sit hus mod brand.
Mere om det i det næste nyhedsbrev.

tirsdag den 11. marts 2008

Nyhedsbrev nr. 7 - marts 2008

Større tilslutning til Tranens
ordinære generalforsamling end sidste år

Tranens ordinære generalforsamling den 25. februar blev afviklet med flere deltagere end sidste år.
Bestyrelsen berettede om de opgaver, foreningen havde arbejdet med i det forgangne år. Og løftede sløret for nogle af de opgaver, der bør tages fat på i fremtiden.
Der blev valgt nye medlemmer til bestyrelsen, idet tre ikke var på genvalg. Det blev desuden besluttet at foretage nogle vedtægtsændringer, så Borgerforeningen Tranen nu også formelt er byens officielle lokalråd.
Foreningens formue var ved årsskiftet 10.742 kr - dvs. inden girokortet for 2008 kontingentet blev delt ud til alle byens husstande.

Hvor længe skal bestyrelsesmedlemmer kunne sidde?
Under den efterfølgende diskussion kom der forslag om, at bestyrelsesmedlemmer burde kunne sidde længere end det, der står i vedtægterne. Bl.a for at skabe mere kontinuitet i arbejdet. Det vil bestyrelsen diskutere og fremlægge forslag om ved næste generalforsamling.
Har du en mening om det - eller andre emner - er du velkommen til at skrive et indlæg i vores nyhedsbreve.

Goddag til de erhvervsdrivende
Møgeltønders Handels- og Håndværkerforening bliver nedlagt og lagt ind under Borgerforeningen, som vil forsøge at fortætte nogle af den gamle forenings aktiviteter. Det er f.eks. Handelsstandsforeningen, der indtil nu har brugt tid og penge på at etablere en netportal for hele Møgeltønder. Det projekt fortsætter og løber af stablen hen over sommeren.
Hvis nogle erhvervsdrivende ønsker at være blandt de første, der annoncerer dér, kan de kontakte Visti Kristensen på visti@vktd.dk
Klik her, hvis du vil læse det officielle referat fra generalforsamlingen: www.generalforsamlinger.blogspot.com

fredag den 7. marts 2008

Nyhedsbrev nr. 6 - marts 2008


Kom til ”bryllupsforberedelser”
i Møgeltønderhus
den 13. marts kl. 19.30


I anledning af brylluppet på Schackenborg Slot inviterer Borgerforeningen og Møgeltønderhus alle foreninger og borgere i Møgeltønder Sogn til "bryllupsforberedelser" i Møgeltønderhus. Det bliver en aften, hvor du vil

1: blive informeret om de aktiviteter og planer, der er sat i værk i Tønder Kommune i forbindelse med brylluppet

2: få mulighed for at komme med dine ideer til, hvordan vi lokalt kan bruge denne anledning til at få sat Møgeltønder Sogn på verdenskortet

3: kunne melde dig som medhjælper til evt. arrangementer i Møgeltønder den 24. maj.

Byen vil jo blive meget eksponeret i pressen i anledning af brylluppet. Den interesse vil vi gerne udnytte.
Derfor arbejder
Borgerforeningen på højtryk for at kunne løfte en flig af byens nye hjemmeside inden brylluppet - i første omgang primært med fokus på de turister, der søger information om Møgeltønder.
Det vil du også blive orienteret om på mødet.

tirsdag den 5. februar 2008

Nyhedsbrev nr. 5 - februar 2008

Lokalrådet Borgerforeningen Tranen afholder generalforsamling
Det sker mandag den 25. februar 2008 kl. 19.30 på Møgeltønder skole.
I år håber vi, at rigtig mange møder op. Vi skulle gerne vise omverdenen, at Møgeltønder er et aktivt og attraktivt sted at bo. Tranen har nu 174 medlemmer fordelt på 119 husstande – så der er pæn fremgang i medlemstallet. Men også plads til mange flere medlemmer.

Nye medlemmer til bestyrelsen
Bestyrelsen består af 7 medlemmer (Helle Jeggesen, Ida Mathisen, Bent Christiansen, Kirsten Lærke, K.B. Laursen, Jens Peter Jensen, Dorte Wandall) og 2 suppleanter (Horst Petersen, én afgået). Bent Christiansen, K.B. Laursen og Horst Petersen genopstiller ikke. Kirsten Lærke afgår på grund af job. Helle Jeggesen og Jens Peter Jensen er på valg og genopstiller.
Derfor skal der vælges tre nye medlemmer og to suppleanter. Hvis du er interesseret i at stille op, kan du møde op på generalforsamlingen, ringe til formand Helle Jeggesen på tlf. 74 73 86 87 eller sende en mail til moegeltoender@gmail.com
For at kunne stemme og stille op til bestyrelsen skal man være medlem. Det koster p.t. 50 kr. pr. person om året. Girokort er vedlagt et nyhedsbrev, der bliver distribueret i Møgeltønder i løbet af uge 6 og 7.

Hvad er Tranens præcise opgave?
Borgerforeningen Tranen er en forening for borgerne i Møgeltønder sogn. Der bor ca. 1200 indbyggere fordelt på godt 500 husstande.
Borgerforeningens formål er at fremme og koordinere aktiviteter, der er med til at skabe et attraktivt lokalsamfund. Og foreningens arbejde er blevet ekstra vigtigt efter kommunesammenlægningen 1. januar 2007, hvor Tranen fik status af lokalråd.

Lokalrådets opgave er nemlig at
• være paraplyorganisation for borgere, foreninger, erhverv og institutioner i lokalsamfundet
• sikre at offentlige planer og aktiviteter fra forvaltning og politikere bliver drøftet lokalt
• repræsentere lokalsamfundet i forhold til kommunen og andre myndigheder.

Tranen er medlem af det Fælles Landdistriktsråd i Tønder Kommune. Formålet med et Fælles Landdistriktsråd er at
• være bindeled mellem lokalråd, forvaltningen og politikerne i Tønder Kommune
• udvikle vilkårene i lokalsamfundene
• udarbejde forslag til landdistriktspolitik
• stå til rådighed med idéer, råd og vejledning til lokalrådene
• arbejde for at skaffe økonomisk råderum til forskellige projekter i lokalsamfundene
• få oprettet et fælles website med opkobling til de andre lokalsamfund, kommunen og regionen, så man kan udveksle nyheder og projekter på kryds og tværs.

Tranens arrangementer i 2007
Ud over den løbende kommunikation med Tønder kommune har Tranen i begyndelsen af året afholdt et brunch-arrangement på Vesterkro med levende musik. Det var en succes med omkring 100 deltagere. Tranen agter at afholde et lignende arrangement i år.
Første søndag i advent løb det årlige julearrangement af stablen på Vesterkro og ’Æ Stjern’.
Rigtig mange var mødt op, og der blev solgt 150 godteposer til børnene. Det håber vi også at kunne gentage til næste jul.


Tombolaen gik strygende, og de 100 præmier var væk på kort tid. Præmierne var doneret af en lang række forretninger i både Møgeltønder og Tønder. Vi siger tak. Der var gang i salget af glögg og æbleskiver, godt hjulpet af det kolde, våde vejr. Samlet gav arrangementet lidt over 1.000 kr. til foreningens slunkne kasse.


Borgerforeningen har brugt penge på nye lyskæder til Slotsgaden, fordi de gamle ikke kunne mere. Desværre gav kæderne ikke lige meget lys. Vi håber at have fundet årsagen inden næste jul.
Den store lift, Tranen havde lånt til ophængning, kom desværre til at køre belægningen op nogle steder i Slotsgaden. Vi undskylder - og vil naturligvis sørge for reparation, så snart vejret er til det.

Tranen har brug for din hjælp
Tranens bestyrelse hyggede sig med at forberede Møgeltønder-brunchen og julearrangementet, og vi vil gerne have flere arrangementer i løbet af året.
MEN det kniber med at finde tid til mere for bestyrelsen. Alene opsætning og nedtagning af lyskæderne i Slotsgaden og på juletræet varede i alt tre dage (over 100 mandetimer) for bestyrelsesmedlemmer og nogle få frivillige hjælpere.


Så meld jer som medhjælpere! Det er i høj grad et fælles anliggende for alle i Møgeltønder, at vi beholder de gode og hyggelige traditioner - og får endnu flere.
Hvis du kunne tænke dig at være med på en liste over frivillige medhjælpere til et par timer i forbindelse med Tranens arrangementer, kan du ringe til formand Helle Jeggesen på tlf. 74 73 86 87 eller sende en mail til moegeltoender@gmail.com

Brandstationen er nedlagt
Det frivillige brandværn i Møgeltønder har desværre ikke kunnet fortsætte, som det allerede har været bekendtgjort i lokalaviserne. Tranen retter henvendelse til Tønder Kommune for at få oplyst, om der er et særligt beredskab ved brand i Møgeltønder på grund af de mange stråtækte huse.
Brandstationens lokaler bliver ledige. Tranen har allerede rettet henvendelse til Tønder Kommune med forslag til, hvordan bygningerne kan blive til gavn for borgerne i Møgeltønder.

Bryllup i Møgeltønder den 24. maj 2008
Tønder Kommune har taget initiativ til nedsættelse af en gruppe, der skal koordinere aktiviteter, så brylluppet mellem Prins Joachim og Marie Cavallier i Møgeltønder Kirke den 24. maj 2008 bliver markeret på festlig vis.
Koordinationsgruppen består af syv medlemmer fra hele Tønder Kommune. Møgeltønder er repræsenteret ved Christian Clausen (formand for gruppen) og Dorte Wandall.
Koordinationsgruppen arbejder på at orientere om aktiviteter og idéer på Tønder Kommunes hjemmeside. Møgeltønders borgere kan komme med spørgsmål og gode idéer ved at sende en mail til moegeltoender@gmail.com. Tranen planlægger at samle alle foreninger og andre interesserede i Møgeltønder til et informationsmøde. Datoen er endnu ikke fastlagt.

På gensyn på generalforsamlingen den 25. februar.